WIJ WERKEN ENKEL OP AFSPRAAK
CONTACT
mAAK EEN AFSPRAAK
F: 00 32 9 221 64 50
Ganzendries 19, 9000 Gent
ondernemingsnummer: 0817 999 317
Algemene voorwaarden
1. Toepassingsgebied en voorwerp van de opdracht
Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op elke prestatie geleverd door advocatenkantoor RUPPEL.
Indien het voor de uitvoering van de opdracht noodzakelijk is dat een beroep wordt gedaan op een gerechtsdeurwaarder of een vertaler, laat de cliënt de keuze daarvan aan de advocaat.
2. Medewerking van de cliënt
De cliënt geeft stipt en gedurende de gehele duur van de opdracht, desgevallend op verzoek van de advocaat, alle nuttige informatie aan de advocaat, die met de opdracht belast is.
De cliënt staat in voor de juistheid, de volledigheid en de waarheidsgetrouwheid van de informatie en van de stukken die hij aan de advocaat geeft. Indien de cliënt zijn noodzakelijke medewerking niet overeenkomstig de afspraken verleent behoudt advocatenkantoor RUPPEL zich het recht voor de samenwerking stop te zetten.
3. De betaling
advocatenkantoor RUPPEL kan om één of meerdere provisies verzoeken, die worden afgerekend bij de eindstaat. Tijdens de behandeling van het dossier kunnen tussentijdse ereloonstaten worden opgesteld voor verrichte prestaties en gemaakte kosten.
Tenzij uitdrukkelijk anders bepaald, dienen de door de cliënt verschuldigde staten van kosten en ereloon alsmede de provisienota’s te worden betaald uiterlijk vijftien (15) dagen na de datum van verzending ervan.
Indien de cliënt niet akkoord gaat met de ereloonstaat of provisienota dient hij deze binnen de 15 kalenderdagen schriftelijk te protesteren.
Vanaf de vervaldag is van rechtswege en zonder ingebrekestelling intrest verschuldigd, berekend aan de wettelijke intrestvoet.
Het bedrag van de provisienota of ereloonstaat dat na de vervaldag onbetaald is gebleven, zal bij wijze van schadevergoeding van rechtswege verhoogd worden met 10 % met een minimum van 50 euro, als vergoeding voor alle buitengerechtelijke onkosten, tijdsverlies, administratiekosten en briefwisseling.
.
Bij gebreke aan ontvangst van de betaling van één enkele ereloonstaat of provisienota uiterlijk op de vervaldag, zullen alle vorderingsstaten van rechtswege onmiddellijk opeisbaar worden.
Indien de cliënt niet betaalt binnen de gemelde betalingstermijn, kan advocatenkantoor RUPPEL haar werkzaamheden opschorten, nadat de cliënt daarvan op de hoogte is gesteld en zonder dat de advocaat aansprakelijk kan zijn voor de schade die hierdoor ontstaat.
De advocaat mag op de bedragen die hij ontvangt voor rekening van de cliënt sommen inhouden tot dekking van de openstaande provisienota’s of staten van kosten en ereloon. Hij brengt de cliënt hiervan voorafgaandelijk schriftelijk op de hoogte. Deze bepaling doet geen afbreuk aan het recht van de cliënt om de ereloonstaten van de advocaat te betwisten en betaling van deze ingehouden bedragen te vorderen.
4. Confidentialiteit
Advocatenkantoor RUPPEL is onderworpen aan het beroepsgeheim. Het overmaken van brieven, adviezen, procedurestukken, enz. aan haar cliënten geschiedt onder uitdrukkelijk voorbehoud dat de cliënt de confidentialiteit ervan respecteert.
De cliënt mag voormelde documenten alsmede de inhoud ervan slechts overmaken aan derden mits de uitdrukkelijke, schriftelijke en voorafgaande toestemming van de advocaat.
5. De beroepsaansprakelijkheid
Ter dekking van de eventuele beroepsaansprakelijkheid heeft de advocaat een beroepsaansprakelijkheidsverzekering onderschreven.
De aansprakelijkheid, ten aanzien van de cliënt, zal in ieder geval steeds beperkt zijn tot het bedrag dat wordt gedekt door deze beroepsaansprakelijkheidsverzekering.
De advocaat informeert de cliënt dat voor de specifieke behandeling van zijn zaak, voorwerp van deze overeenkomst, een hogere verzekering kan worden afgesloten mits het betalen van een bijkomende premie.
Iedere aanspraak tot schadevergoeding dient, op straffe van verval, aan de advocaat ter kennis te worden gebracht binnen een maand nadat de feiten waarop de aanspraak is gebaseerd bekend waren of redelijkerwijze bekend konden zijn geweest. De adv0caat is niet aansprakelijk voor tekortkomingen van derden of deskundigen welke in het dossier van de cliënt werden ingeschakeld.
Indien, om welke reden ook, er geen tussenkomst is van de aansprakelijkheidsverzekeraar, dan is de aansprakelijkheid van de advocaat beperkt tot het bedrag van de door de cliënt betaalde erelonen voor de door de advocaat geleverde diensten die tot het aansprakelijkheidsgeschil aanleiding gaven.
6. Bewaring van de dossiers
Bij beëindiging van het dossier zullen de relevante stukken gearchiveerd worden en gedurende een periode van vijf jaar door de cvba bewaard worden, tenzij deze voordien door de cliënt worden afgehaald. Na het verstrijken van vijf jaar behoudt de advocaat zich het recht voor het dossier te vernietigen.
7. De informatie in het kader van de Dienstenwet (W.26.03.2010)
De beroepsaansprakelijkheid is in eerste rang verzekerd bij ETHIAS, Prins-Bisschopssingel nr. 73 te 3500 Hasselt (vennootschapszetel te 4000 Luik aan de Rue des Croisiers nr. 24.) met navolgende waarborg : 1.250.000.Euro per schadegeval De beroepsregels en gedragscode voor advocaten kunnen worden geraadpleegd op de website van de Orde van de Vlaamse Balies zie: www.advocaat.be
8. De identificatieplicht
Bij toepassing van een Europese richtlijn aangenomen eind 2001, heeft de Belgische wet tot voorkoming van het gebruik van het financiële stelsel voor het witwassen van geld en de financiering van terrorisme sinds februari 2004 de identificatieplicht en de meldingsplicht van ongebruikelijke transacties uitgebreid tot dienstverlening door advocaten.
Advocaten zijn sindsdien wettelijk verplicht, in bepaalde omstandigheden, hun cliënten te identificeren en het bewijs ervan te bewaren. Deze verplichting geldt zowel tegenover cliënten natuurlijke personen, rechtspersonen als vertegenwoordigers ervan.
9. Beëindiging van de overeenkomst
De cliënt kan op elk ogenblik de overeenkomst beëindigen door de advocaat daarvan schriftelijk op de hoogte te brengen. De advocaat maakt zijn staat van kosten en ereloon over aan de cliënt, rekening houdende met zijn prestaties tot aan de beëindiging van de overeenkomst.
Op eerste verzoek zal de advocaat aan de cliënt de procedure- en overtuigingsstukken van het dossier terugbezorgen.
De advocaat kan te allen tijde een einde maken aan de overeenkomst, door de cliënt hiervan schriftelijk te verwittigen. Behoudens indien de opschorting der werkzaamheden is verantwoord door het onbetaald laten door de cliënt van provisienota’s en ereloonstaten, dient de advocaat, voor de bepaling van het ogenblik waarop hij zijn prestaties staakt, rekening te houden met de mogelijkheid voor de cliënt om tijdig de nodige bijstand te verkrijgen van een andere advocaat.
10. Toepasselijk recht en bevoegde instanties
Deze algemene voorwaarden en de betrekkingen tussen de cvba en de cliënt worden beheerst door het Belgisch recht en met respect voor de deontologische regels van de Orde van Advocaten bij de Balie te Gent.
Alle eventuele geschillen in verband met de betrekkingen tussen de advocaat en de cliënt of met deze algemene voorwaarden zullen uitsluitend worden beslecht door de territoriaal bevoegde rechtbanken van de vennootschapszetel van de cvba en, voor zover van toepassing, de daartoe bevoegde instanties van de Orde van Advocaten van de Balie te Gent.
11. Bindende kracht
De Nederlandstalige versie van de algemene voorwaarden is de enige bindende. De vertalingen in de Franse en de Engelse taal zijn beschikbaar.
Indien één van de bepalingen of een deel van een bepaling van onderhavige algemene voorwaarden nietig of onuitvoerbaar zou verklaard worden, doet dit geen afbreuk aan de geldigheid van de overige bepalingen.
De advocaat kan te allen tijde een einde maken aan de overeenkomst, door de cliënt hiervan schriftelijk te verwittigen. Behoudens indien de opschorting der werkzaamheden is verantwoord door het onbetaald laten door de cliënt van provisienota’s en ereloonstaten, dient de advocaat, voor de bepaling van het ogenblik waarop hij zijn prestaties staakt, rekening te houden met de mogelijkheid voor de cliënt om tijdig de nodige bijstand te verkrijgen van een andere advocaat.